1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Атидже Алиева-Вели към Европейската комисия: Нека не погубваме надеждите на нашите земеделци

Атидже Алиева-Вели към Европейската комисия: Нека не погубваме надеждите на нашите земеделци

Земеделските стопани са в уникална позиция, тъй като управляват природни ресурси, от които зависи тяхното препитание

По време на пленарен дебат с Комисията и шведското председателство на Съвета посветен на

„Ролята на земеделските стопани за осигуряване на екологосъобразен преход и устойчив селскостопански сектор“, членовете на Европейския парламент подчертаха нуждата от подкрепа за фермерите в ЕС за адаптиране към по-екологосъобразни практики и гарантиране на достъпа до храни в Европа, на фона на последиците от пандемията от COVID-19, затрудненията свързани с войната в Украйна, и ръста на цените.

 

В своето обръщение, комисар Марейд Макгинес, представяйки позицията на ЕК, изтъкна ролята на селскостопанския сектор - „нашите земеделски стопани и производители на храни са абсолютно необходими за осигуряването на устойчив селскостопански сектор. Земеделските стопани са в уникална позиция, тъй като управляват природни ресурси, от които зависи тяхното препитание и са сред първите, които усещат последиците от кризата с климата и биоразнообразието. Предизвикателството, пред което сме изправени, е как да се справим с аспектите на устойчивостта на хранителната система и да подкрепим земеделските стопани в зеления преход, да изградим устойчивост и да осигурим трайна продоволствена сигурност, а именно това е и целта на Европейската зелена сделка.“

„Земеделците изразиха готовност да бъдат част от зеления преход, но последните законодателни предложения на Комисията, ограниченото финансиране, високата инфлация, наслагващите се кризи, настройват все по-песимистично земеделците; нараства опасният тренд на анти-европейски настроения сред земеделската общност.“, подчерта евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Атидже Алиева-Вели.

„Въпросът е екзистенциален. Да бъде или да не бъде? Ще имаме ли успешен Зелен преход с европейско земеделие, производство на храни, достойни доходи за земеделците и продоволствена сигурност на Европа, или зелените амбиции ще изоставят европейското земеделие и ще създадем нови зависимости? За чиста храна, чист въздух, чиста вода са нужни реалистично изпълними цели и адекватно финансиране.

 

Земеделието е призвание, земеделието е начин на живот, професия на надеждата. Нека работим разумно и отговорно и да не погубваме надеждите на нашите земеделци.“, призова в дебата евродепутатът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.