1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Авансово се договарят проектите по САПАРД

Авансово се договарят проектите по САПАРД

От агенция САПАРД отчетоха, че от старта на програмата до края ноември тази година ведомството е сключило договори за над 382 млн. евро

 

Комитетът за наблюдение на САПАРД реши да се предприемат определени законови мерки, за да може агенцията да договаря в аванс средства с крайните ползватели по бюджетите на европрограмата през 2005 и 2006 г. Димитър Пейчев, зам.-министър на земеделието и председател на Комитета по наблюдение съобщи, че изплащането на парите по програмата ще става след влизане в сила на съответните годишни финансови споразумения. По този начин ще бъде усвоен оставащият ресурс от 360 млн. лв., което е 41% от финансовата рамка на европейската програма.

Заради изискването изпълнителят на обекта да осигури 40% от необходимите средства, през октомври кабинетът облекчи само реда за отпускане на безлихвени заеми от бюджета на общините за финансиране на проекти по програма САПАРД за развитие на земеделието и селските райони у нас. Дотогава авансово се теглеха 30% за проекта, но след поправката може да се теглят 50%. В момента има около 47 обекта, които се строят с пари на САПАРД, забавени заради невъзможността общините да теглят пари авансово.

Членовете на комитета решиха още да бъде възобновено приемането на проекти по горската мярка. Променени са и финансовите таблици на Националния план за развитие на селските райони, за да се осигури по-добро разпределение и усвояване на средствата.

От агенция САПАРД отчетоха, че от старта на програмата до края ноември тази година ведомството е сключило договори за над 382 млн. евро.

Близо 20 млн. евро за инвестиции в земеделски стопанства през следващата година се предвижда да бъдат прехвърлени за финансиране на периода от 2002 до 2004 г. Заложените за 2002 г. общо около 14.24 млн. евро по проекта за обновяване и развитие на селата и съхранение на културните традиции, и по проекта за подобряване на междуселищната инфраструктура се пренасочват за следващата година. Средствата пак ще се предоставят за изпълнение на земеделските мерки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.