1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия намери подкрепа за забраната на ГМО

Австрия намери подкрепа за забраната на ГМО

 

Министрите на околната среда отхвърлиха предложението на ЕК да принуди Австрия да премахне забраната за два вида генномодифицирана царевица. Екоорганизации приветстваха решението.

Според отсъждане на Световната търговска организация забраната за ГМО в Австрия е против международните търговски правила. Решението не уточнява, че забраните са изключени, а само, че Австрия не е предприела необходимите мерки за измерване на риска, както е редно според правилата на СТО.

Според Протокола на ООН за биологичната безопасност, който е ратифициран от всички страни членки позволява налагането на забрани за ГМО ако не е сигурно дали има риск от тях. СТО обаче не е взел под внимание Протокола, защото ищците са САЩ, Канада и Аржентина – никоя от тях не го е ратифицирала.

ЕК искаше да наложи на Австрия да отмени забраната на два вида генномодифицирана царевица MON 810 и T25, за да приложи разпоредбата на СТО. Това е вторият опит на Комисията да наложи на страна членка да премахне забраната на ГМО от юни 2005 насам.

Съветът на министрите обаче се обедини и отхвърли предложението на ЕК с квалифицирано мнозинство на 18 декември, като само Великобритания, Холандия, Чехия и Швеция бяха против.

Австрийският министър на околната среда Йозев Прьол каза: "Това бе много ясен сигнал от страна на Съвета, че Комисията трябва да преосмисли политиката си за ГМО"

Комисията от своя страна заяви, че претегля възможностите си за действие след гласуването на Съвета. От там допълниха още, че "ще обмислят внимателно бъдещите си законови и научни обосновки, за да не се дава повод да се отхвърлят други предложения"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.