1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия с нов министър на селското стопанство

Австрия с нов министър на селското стопанство

Тотшниг наследява на поста Елизабет Кьостингер, която в понеделник подаде оставка

Досегашният директор на Австрийския земеделски съюз Норберт Тотшниг беше назначен за министър на селското стопанство в правителството на канцлера Карл Нехамер. Тотшниг наследява на поста Елизабет Кьостингер, която в понеделник подаде оставка, за да премине в частния сектор.
 
47-годишният Тотшниг е роден в Тирол и през 2017 година беше избран на ръководния пост в земеделския съюз. За разлика от своята предшественичка в министерството, той вече няма да отговаря и за туризма, който се прехвърля към министерството на икономиката. Това ведомство от своя страна ще бъде комбинирано с министерството на труда, след като досегашния му ръководител Маргарете Шрамбьок също подаде оставка. С преструктурирането на министерствата канцлерът Нехамер цели да повиши тяхната ефективност. Запознати коментират, че това означава, че не е бил доволен от работата на Елизабет Кьостингер, която е трябвало да се грижи за прекалено много ресори. Недоволни от Кьостингер са били и функционерите в земеделския съюз, според които тя е наблягала прекалено много на туризма, вместо да обръща достатъчно внимание на проблемите на фермерите.
 
За канцлера войната в Украйна и нейните последствия за световната и националната продоволствена сигурност са сред най-важните задачи за новия министър. Той ще трябва да задвижи и разширяването на възобновяемите енергии, за да станат фермерите по-независими от енергийните доставчици.
 
Политическата кариера на Норберт Тотшниг започва като асистент на народен представител в Европарламента. Между 2002 и 2007 е генерален секретар на младежкия земеделски съюз, а след това две години работи в частния бизнес. През 2009-та се връща в браншовата организация, а през 2013 става съветник на тогавашния вицеканцлер и финансов министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.