1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия ще ни помага в изграждането на система за усвояване на средствата от ЕС за селско стопанство

Австрия ще ни помага в изграждането на система за усвояване на средствата от ЕС за селско стопанство

Дейността по общите технически и организационни изисквания от българска страна ще се извършва съвместно от МЗГ и Държавен фонд "Земеделие"

 

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за сътрудничество в областта на селското и горското стопанство между Министерството на земеделието и горите на България и Федералния министър на селското и горското стопанство, околната среда и водното стопанство на Австрия, заедно с Допълнението към него. В рамките на това споразумение двете страни ще изготвят работни програми за сътрудничество в отраслите – растениевъдство, животновъдство, горско стопанство, образование, селскостопанска техника, научно техническо сътрудничество, стандартизация, търговска политика и обща селскостопанска политика.

Съгласно договореностите по документа, страните ще подпомагат Националния център за аграрни науки на България и съответните австрийски научни институции при разработването на съвместни програми и научни изследвания.

Австрия ще подпомага България при изграждането на Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК), съгласно Допълнението към Споразумението. Чрез ИСАК ще се осъществява финансовото подпомагане на българските земеделски производители от Европейския съюз след 01 януари 2007 г. В този смисъл подписването на Допълнението е важна предпоставка за подготовката на българския аграрен отрасъл да поеме произтичащите ангажименти от бъдещото членство на България в ЕС. Въвеждането на интегрираната система ще създаде необходимите контролни механизми при усвояване на финансовите средства, отпускани от ЕС за селското стопанство у нас след присъединяването ни.

Дейността по общите технически и организационни изисквания от българска страна ще се извършва съвместно от МЗГ и Държавен фонд "Земеделие", които ще осигурят сумата от 400 000 евро за изграждането на ИСАК.

България ще предостави за тестовата система гео-база данни от една област, респ. община в страната, ортоизображения, предварителни данни за експериментално попълване на информационната система LPIS, всички налични регистри, както и експерти. Съгласно Споразумението, австрийски специалисти ще обучават български експерти за работа с ИСАК.

От австрийска страна, техническият пакет от услуги и дейности, обслужващ системата, ще бъде предоставен от "Аграрен пазар – Австрия".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.