1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБ изразява възмущение от забраната за прием на нови заявления по мярката за Биологично земеделие от ПРСР

БАБ изразява възмущение от забраната за прием на нови заявления по мярката за Биологично земеделие от ПРСР

Според биопроизводителите до момента няма никакъв официален документ от страна на МЗХ, който да дава индикации, че има проблем

Българска асоциация Биопродукти (БАБ) изразява дълбоко възмущение, в резултат на внезапно издадената Заповед № 09-160 от 18.02.2017 г. от Министъра на земеделието и храните, ден преди началото на кампанията по подаване на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките на площ по ПРСР. С нея се забранява приема на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/, както и разширяването на вече поети ангажименти.

Според биопроизводителите до момента няма никакъв официален документ от страна на МЗХ, който да дава индикации, че има проблем, още по-малко - анализиране на проблема и предприемане на някакви действия.

Според БАБ това поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии. Много от тези хора са взели и кредити. Тази ситуация поставя в неравностойно положение и тези биофермери, които точно тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават вече субсидии по новата програма /за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година/. Биоземеделието е отрасъл, който е свързан с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда и биоразнообразието, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали селски и планински райони, развиват се малки и семейни фирми. Предвид все по-сериозното търсене на здравословни и чисти продукти в развитите страни, той предполага и сериозен потенциал за растеж, увеличаване на износа и получаване на по-висока добавена стойност.  Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.

Вижте цялото писмо в прикачения файл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.