1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ даде отчет за дейността си на пресконференция

БАБХ даде отчет за дейността си на пресконференция

Ваксинирането на преживните животни ще започне в срок

В деня на четвъртата годишнина на Българската агенция по безопасност на храните, изпълнителният директор проф. Пламен Моллов направи отчет за дейността на Агенцията през последната година. „Ефективността на Агенцията е завишена почти 2 пъти и държавният интерес е гарантиран максимално. Потребителите и медиите най-после се превърнаха в наш реален партньор“, обобщи проф. Моллов.

По повод отправените нападки от страна на депутат, че БАБХ е „подарила“ 8 милиона лева на частна лаборатория, проф. Моллов направи следното уточнение:

“Държавният интерес стои най-високо за нас. Той е пред интереса на Агенцията и пред интереса на частни фирми, откъдето идват голяма част от сигналите. За нас е важно да осигурим най-доброто ниво на лабораторен контрол, на възможно най-ниска цена. Това е една модерна практика, която се прилага във всички страни на ЕС, и най-вече в Германия, която е пример за нас в това отношение.

Чрез възлагането на дейност на частната лаборатория ние стартираме с 30 % по-ниска специфична себестойност на разходите за лабораторна дейност, при  условие, че лабораторията е била обект на постоянен мониторинг – на 10 проверки в рамките на годината и отговаря на всички останали наши изисквания”.

Професор Моллов съобщи още, че вече има сключен договор с фирма-изпълнител за ваксината срещу болестта син език. Новата процедура е по директно възлагане. Ваксинирането на преживните животни ще започне в срок и повече подробности по темата ръководителят на Агенцията обеща в специална пресконференция, насрочена за 4 март 2015 г.

На вчерашната среща проф. Пламен Моллов се обърна към животновъдите с думите: „Ваксина ще влезе в границите на България на 1 март и ваксинирането ще започне в първия работен ден на месеца.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.