1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ e извършила 248 извънредни проверки в зимните курорти

БАБХ e извършила 248 извънредни проверки в зимните курорти

Съставени са 6 акта и са издадени 34 предписания

За периода от 2 януари 2019 г. до 31 януари 2019 г., във връзка със текущия зимен туристически сезон, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 248 извънредни проверки в заведения за обществено  хранене, обекти за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти, както и такива, предлагащи услугата „All inclusive“ на територията на Смолян, Благоевград, София град и София област.

Съставени са 6 акта за установяване на административно нарушение. 34 са издадените предписания за отстраняване на установени несъответствия.

Възбранени и насочени за унищожаване са близо 65 кг храни от животински произход без етикетировка и с изтекъл срок на годност.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване,  неправилно етикетирани храни, некоректно водене на записи по Системата за безопасност на храните и лоша хигиена и извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.

Целта на традиционните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти в този период на годината в зимните ни курорти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от собственици на заведения и хотелиери.

Агенцията извършва проверки в зимните ни курорти от 10 декември 2018 г. и те ще продължат до края на сезона през 2019 г.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.