1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ и бизнесът са в диалог във връзка с овладяването на птичия грип у нас

БАБХ и бизнесът са в диалог във връзка с овладяването на птичия грип у нас

Снимка:

993 000 са засегнатите птици от инфлуенца от началото на годината у нас

Две години бездействие или неадекватни действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните за справяне с птичия грип. С това обвинение представители на птицевъдния бранш поискаха оставката на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев, като излязоха на мълчалив протест пред сградата на Агенцията. 993 000 са засегнатите птици от инфлуенца от началото на годината у нас.

Бизнесът търпи рестрикции – търговията в области на страната е забранена, експортът - невъзможен, перспективите за развитие на сектора - неясни. Фермери са изправени срещу фермери с упреците, че вирусът се пренася от патици върху кокошки, че едните стопани са по-виновни от другите, защото не спазват съвсем мерките за биосигурност. Аргументите са подкрепени с внушението на цифрите. 12 са огнищата от птичи грип при патици, 4 – при кокошки. Производители на кокошки и водоплаващи патици търсят диалог с контролния орган.

След проведени срещи предложенията на бранша трябва да са под формата на текстове. И в съответствие с европейското законодателство. А Агенцията предприема съответните мерки. Днес е открито ново огнище на птичи грип в Пловдивско.

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.