1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ и БВС се споразумяха за Програмата за профилактика на болестите по животните

БАБХ и БВС се споразумяха за Програмата за профилактика на болестите по животните

Снимка:

Програмата ще бъде в изпълнение до 2024 година

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българският ветеринарен съюз (БВС) постигнаха съгласие за изпълнението на Националната програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите. Програмата е одобрена от Министерски съвет.

Срещата се състоя между изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, зам. изпълнителния директор д-р Ангел Мавровски, председателя на БВС д-р Трифон Цветков и председателя на областната структура на БВС - гр. Враца д-р Мирослав Първанов.

Програмата ще бъде в изпълнение до 2024 година, като в нея са заложени редица нови елементи на база анализи на изпълнението на предходната програма.

Въведен е нов подход и ще бъде увеличен броят на вземаните проби за изследване за болестите инфлуенца по птиците, африканска чума по свинете (АЧС) и класическа чума по свинете (КЧС), бруцелоза по дребните преживни животни, ку-треска, нозематоза по пчелите.

Въведена е нова програма „Инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест, левкоза“, която цели скрининг срещу тези заболявания и поетапно добиване на свободен статус за страната. Тази програма е на доброволен принцип.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.