1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ и турска делегация обсъдиха условията за износ на български едри и дребни преживни животни за турския пазар

БАБХ и турска делегация обсъдиха условията за износ на български едри и дребни преживни животни за турския пазар

Посещението имаше за цел ветеринарните лекари от двете съседни държави да обсъдят въпроси свързани с контрола и профилактиката на заболяванията в България и Турция

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проведе среща с делегация от Генералната дирекция за храни и контрол към Министерството на земеделието и горите на Република Турция, водена от заместник генералния директор на службата д-р Седат Йълдъз.

Посещението в Република България имаше за цел ветеринарните лекари от двете съседни държави да обсъдят въпроси свързани с контрола и профилактиката на заболяванията в България и Турция, както и условията за износ на български едри и дребни преживни животни за турския пазар.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, двм, приветства делегацията и отбеляза, че добрите взаимоотношения на двете служби са от съществено значение за опазване на здравето на животните от двете страни на границата.

„Отговорността за Република България е огромна, като държава членка на ЕС, явяваща се външна граница на съюза. Ето защо държавата е длъжна да осигури прецизен ветеринарномедицински контрол както на граничните си пунктове, така и във вътрешността на страната“, подчерта проф. Даскалов и обобщи, че стремежът на БАБХ е да поддържа високите резултати в прилаганите мерки по отношение на здравеопазването на животните и контрола на заразните заболявания, и да гарантира безопасна търговия и износ с жив животни и продукти от тях.

Заместник генералният директор на турската ветеринарна службата д-р Седат Йълдъз отбеляза, че пандемията от COVID-19 е показала, че трансграничната борба със заразните заболявания трябва да бъде приоритет.

„Ние предприемаме сериозни мерки за опазване на животните и природата в нашата страна и в Тракийския регион. Обявихме именно този район за свободен от болестта Шап. Сега работим срещу заболяването Чума по едрите и дребните преживни животни. Също така предприемаме сериозни мерки за недопускане предаването на заразни заболявания от и към съседните страни през сухоземните граници на Република Турция“, коментира д-р Йълдъз.

Спрямо профилактичните ветеринарномедицински дейности, които се извършват в българските животновъдни обекти, турските експерти проявиха интерес по-конкретно към ваксинацията срещу заболяванията Син език и Заразен нодуларен дерматит, към идентификацията и маркирането на животните, наличните породи дребни преживни животни в България, както и към продължителността на карантината на животните с произход ЕС.

Обсъдено беше и важното значение на коректната сертификация на всички пратки с животни за износ към Турция, както и спазването на хуманното отношение по време на транспорт. И двете страни отбелязаха положителната тенденция и драстично намаляване на нарушенията, благодарение на добре установените процедури на комуникация и сътрудничество между компетентните органи от двете.

В първия ден от визитата, делегацията се срещна с представители на български животновъдни организации, а през втория ден –  посети три животновъдни обекта в страната – два за едри и един за дребни преживни животни.

 

   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.