1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ изплаща обезщетенията за син език

БАБХ изплаща обезщетенията за син език

Сумата е различна в зависимост от областта, в която е регистриран животновъдът

Агенцията по безопасност на храните започна изплащане на обезщетенията за син език. Още в петък на част от фермерите, изгубили животните си от болестта,  са преведени пари в сметките. Това съобщиха от Националната овцевъдна организация.

Изплащането на субсидията на стопаните става по входящ номер на заявлението за умряло животно. Изплатените пари на фермерите са различни в зависимост  от областта, в която е регистриран животновъдът. Изплатената сума се изчислява на база регистрираните килограми на умрялото животно, умножено по пазарната цена на областта за юни, взета от данните на Националния статистически институт. От браншовата организация посочиха, че средната за страната пазарна цена е 2 лева и 37 стотинки. От агроведомството уточниха, че 27 хиляди овце са умрели заради заболяването. Според земеделското министерство, към момента ситуацията е овладяна заради падането на температурите. Браншовиците обаче са на мнение, че болестта е утихнала временно.

Те настояват да бъдат изплатени и националните плащания за сектора в най-бързи срокове. „Умрелите животни са умрели, но има живи и те трябва да се изхранват и да преодолеят зимния период“, коментират от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.