1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ обсъди с производители на храни проблемите в сектора, свързани с военния конфликт в Украйна

БАБХ обсъди с производители на храни проблемите в сектора, свързани с военния конфликт в Украйна

В много държави членки на ЕС вече се предприемат национални мерки

По инициатива на сдружение “Храни и напитки България” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе среща на членове на сдружението с ръководството на агенцията. Обсъдени бяха проблеми на производителите, възникнали в резултат на военния конфликт в Украйна, и свързаният с това дефицит на някои суровини за производството на храни.

Представителите на едни от най-големите международни компании, които произвеждат част от продуктите си в България, изказаха своите притеснения във връзка с необходимостта от промяна на някои рецептури на произвежданите храни чрез замяна на едни суровини с други и свързаната с това необходимост от адекватен начин за информиране на потребителите.

В много държави членки на ЕС вече се предприемат национални мерки за разрешаване на казуси, свързани с етикетирането на храните, без това да ограничи потребителите в правото им на информиран избор. В тази връзка бе взето решение представителите на сдружението да внесат конкретни предложения, които да бъдат обсъдени и, ако бъдат одобрени, да са основа, която да подпомогне производителите на храни в момент на несигурност на пазара на суровини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.