1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ отчита намаляване на тежестта и броя на нарушенията по Черноморието

БАБХ отчита намаляване на тежестта и броя на нарушенията по Черноморието

Tърговците са станали по дисциплинирани

Българска агенция по безопасност на храните отчита намаляване на тежестта и броя на нарушенията по Черноморието. През изминалия сезон инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич и командировани служители от вътрешността на страната са извършили общо над 2300 проверки. Инспектирани са близо 1400 заведения за обществено хранене, 483 обекти за търговия с храни, 278 временни и сезонни обекти и 199 предлагащи услугата „all inclusive”.

Инспекторите са съставили общо 88 aкта за установяване на административно нарушение и са издали 254 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е 722 килограма.

За сравнение през 2014 година са съставени 207 aкта и са издадени 456 предписания. През 2013 година са съставени 199 aкта, през 2012 година 259, а през 2011 година 518 aкта за установяване на административно нарушение.

„Летният сезон 2015 беше добър, без тежки хранителни инциденти, а и търговците са станали по дисциплинирани, сочат нашите анализи“. Това заяви директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев на пресконференция за резултатите от засилените проверки по морските ни курорти в област Бургас. Той отбеляза, че през изминалия сезон инспекторите към Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас са извършили 1062 броя инспекции. Проверени са 523 заведения за обществено хранене, 229 обекти за търговия с храни, 246 временни и сезонни обекти и 64 предлагащи услугата „all inclusive”. Проверени са и 257 броя обекти след подадени жалби и сигнали от потребители“, каза още той. В резултат на проверките, инспекторите са съставили 69 aкта, като най-много, 33 са за търговия с храни в обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство. Издадени са 66 предписания относно привеждане на обекти в съответствие с ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания, несъответствия по сграден фонд и оборудване, както и адекватно прилагане на системите за самоконтрол.

Инспекторите на ОДБХ, град Бургас са възбранали и насочили за унищожаване храни общо 125 килограма храни, в това число 29 килограма храни от неживотински произход и 96 килограма храни от животински произход. Дейността на две заведения за обществено хранене е била временно преустановена.

 „Сезонът бе сравнително спокоен“, заяви д-р Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Добрич. По думите й констатираните нередности намаляват с всяка изминала година. „Това лято не е имало фрапантни нарушения в обектите, не са регистрирани и взривове на хранителни натравяния. Проверките по морето продължават, тъй като има обекти, които още работят и такива, които са целогодишни“, каза ощя тя. Инспекторите към Областната дирекция по безопасност на храните, град Добрич са извършили 917 броя инспекции. Проверени са 663 заведения за обществено хранене, 213 обекти за търговия с храни, 6 временни и сезонни обекти и 35 предлагащи услугата „all inclusive”. В резултат на проверките, инспекторите са съставили 14 aкта и са издадени 118 предписания за несъответствия.

„Този летен сезон имаме констатирани по-малко и по-леки нарушения, затова и aктовете и Предписанията намаляват спрямо миналата година. Търговците и производителите са станали по-дисциплинирани“, изтъкна д-р Златина Димова, началник отдел "Контрол на храните“ към ОДБХ-Варна по време на пресконференция в град Варна. Тя съобщи, че през изминалия сезон инспекторите към Областната дирекция по безопасност на храните, град Варна са извършили 346 проверки в курортните комплекси Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Камчия. Издадени са 50 предписания и са съставени 5 акта - за залежали стоки, за лоша хигиена и за неизпълнени предписания на Дирекцията. Открити и конфискувани са 16,2 кг месо и 9 кг миди с изтекъл срок на годност.

2909 са общо летните проверки на територията на Варна, Шкорпиловци, Фичоза, Галата, Бяла и Черноморец, издадените Предписания са 454, а съставените Актове са 48. Наложените глоби са от 1500 до 4000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.