1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ призова земеделските стопани в Перник да бъдат бдителни за евентуална поява на ливадна пеперуда и начините за справяне с нея

БАБХ призова земеделските стопани в Перник да бъдат бдителни за евентуална поява на ливадна пеперуда и начините за справяне с нея

Към момента ситуацията е спокойна, но е от изключителна важност стопаните да бъдат бдителни

Семинар на тема „Ливадна пеперуда – прогноза, сигнализация и борба“ се проведе в Перник, организиран от Национална служба за съвети в земеделието и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Перник.

Инж. агроном Галина Павлова, началник на отдел „Растителна защита“ в ОДБХ Перник, представи подробна презентация на земеделските стопани, относно жизнения цикъл на ливадната пеперуда, прогнозата и сигнализацията при появата ѝ и борбата с нея, съгласно интегрираното управление на вредителите.

Инж. агроном Павлова призова стопаните да наблюдават своите площи много внимателно и да сигнализират, ако забележат пеперуди. Съвместните действия и навременната комуникация между контролния орган и земеделците е най-сигурният начин да се избегне разпространението на неприятеля, подчерта Павлова. Тя посочи, че към момента ситуацията е спокойна, но е от изключителна важност стопаните да бъдат бдителни.

В семинара участие взе инж. агроном Анна Петрова, директор на Дирекция „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ в Българската агенция по безопасност на храните. Тя поздрави земеделските стопани и изказа удовлетворение от факта, че са съпричастни и взимат активно отношение по темата за борбата с неприятеля ливадна пеперуда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.