1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ проведе Областни епизоотични комисии в цялата страна с цел запознаване с превантивните мерки за контрол и надзор на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците

БАБХ проведе Областни епизоотични комисии в цялата страна с цел запознаване с превантивните мерки за контрол и надзор на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците

Основен риск за проникване и разпространение на болестта у нас са дивите мигриращи птици

Заради констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците в някои европейски страни, от близо месец Българска агенция по безопасност на храните наложи превантивни мерки срещу болестта в страната. Към момента България е свободна от инфлуенца по птиците. С цел запознаване с мерките за контрол и надзор на заболяването са проведени Областни епизоотични комисии в цялата страна. Основен риск за проникване и разпространение на болестта у нас са дивите мигриращи птици, чийто миграционни пътища преминават през България.

Превантивно се извършват периодични клинични прегледи на дивите и домашните птици. Извършва се постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти. Извършват се съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или мъртви диви птици.

Всички собственици, които отглеждат птици трябва да предотвратят излизането на птиците извън дворовете на стопанствата и да не допускат контакт между пици живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът, с който изхранват птиците трябва да се съхранява в закрити помещения за да се сведе до минимум риска от заразяването на храната от външни източници. Стопаните трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици. Припомняме, че собствениците трябва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.