1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ проведе предпразнична пресконференция

БАБХ проведе предпразнична пресконференция

През следващата година проверките ще продължат предвид множеството християнски празници

БАБХ проведе традиционната за това време на годината пресконференция. Поводът са предстоящите проверки, които Агенцията предприема от 1 декември  до първите дни на следващата година. Целта на проверките е да се осигурят спокойствието и сигурността на потребителя по празниците.  Първи ще бъдат проверени тържищата, пазарите и заведенията за обществено хранене с цел установяване качеството на рибата, към която ще има засилен потребителски интерес и консумация по Никулден. Следват установяване сигурността и условията за хигиена и съхранение на хранителните продукти и обработката им в заведенията за обществено хранене, непосредствено  преди студентския празник и разбира се, готовността за безопасно и спокойно посрещане на коледните и новогодишни празници. През следващата година проверките ще продължат предвид множеството християнски празници в които също се наблюдава завишено потребление на стоки и услуги под наблядението и контрола на БАБХ.

За изминалата година до момента са извършени 188 884 проверки (с почти 30% по малко от изминалата година) в резултат обаче са възбранени и конфискувани над 167 523 килограма храни (два пъти повече в сравнение с 2013 година). Цифрите недвусмислено сочат завишената ефективност на Агенцията. Затворените обекти са  с над 20 % повече от предходната година. Впечатляващите резултати и налагането на новия модел на работа на БАБХ получи признание и след проведения одит от ЕК, приключил през изминалата седмица.

Като друг важен приоритет, който ще остане водещ и през предстоящата година, професор Моллов открои все по пълното ангажиране на потребителя, който се превръща в равноправен партньор на агенцията. Новият сайт с портал, даващ възможност на гражданите да информират за нередности в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене дават възможност за пряко проследяване на звената за проверка по подадените сигнали.

Предстои създаване на единен регистър на заведенията за обществено хранене, което ще улесни допълнително активния потребител при употребата на сайта и портала в частта му класацията на добрите и лошите практики в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене.

“ Най-голямото признание за ръководството на БАБХ е коректността, своевременността и професионализма с който медиите отразяват нашата работа“, подчерта проф. Моллов в заключение и призова да запазим бдителността и критичната си нагласа въпреки празничната еуфория типична за това време на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.