1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ публикува опровержение по повод на информация в някои медии, със заглавия - „Eто кои български фирми ни продават сирене и кашкавал с примеси!“

БАБХ публикува опровержение по повод на информация в някои медии, със заглавия - „Eто кои български фирми ни продават сирене и кашкавал с примеси!“

На официалния сайт на институцията е публикуван актуалния регистър на млекопреработвателните предприятия

Опровержение по повод на публикуването в някои медии на информация от 2009 година, със заглавия - „Eто кои български фирми ни продават сирене и кашкавал с примеси!“

Българска агенция по безопасност на храните информира, че на официалния сайт на институцията е публикуван актуалния регистър на млекопреработвателните предприятия в България, които произвеждат млечни продукти, но също така могат да произвеждат и имитиращи продукти.

БАБХ уточнява, че съгласно европейското и националното  законодателство  млечни продукти са тези, на които при производството се използва сурово мляко и/или на преработени млечни продукти.

Храни, в които млечната съставка е заменена частично или пълно с мазнини и/или протеини от немлечен произход, не могат да се наричат млечни продукти, а имитиращи продукти съдържащи в състава си мляко. Европейското и национално законодателство позволяват производството и продажбата на такива продукти на територията на ЕС. Етикетирането на тези продукти не трябва да заблуждава потребителите. На етикета не може да се изписва - „мляко“, „сирене“, „кашкавал“, „масло“ и други, а да носят други наименования и в състава на етикета да е ясно изписано наличието на немлечни съставки. Според изискванията на националното законодателство - Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти тези продукти се предлагат в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".

За да се установи дали коректно са етикетирани тези продукти Агенцията по безопасност на храните извършва проверки в млекопреработвателните предприятия и търговска мрежа и взема проби за лабораторни изследвания по официален контрол.

Препоръчваме на потребителите да пазаруват само от регламентирани обекти и да четат внимателно информацията на етикетите върху продуктите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.