1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бъдещето е на бутикови винарски изби

Бъдещето е на бутикови винарски изби

Нашите стопани трябва да се ориентират към преструктуриране и конверсия на сега съществуващите лозови масиви

На семинара в Пловдив: “Разработване и реализация на успешни европроекти в областта на лозарството и винарството” стана ясно, че България има шанс да пробие на Европейския винен пазар с малки винарски изби с бутиково производство на гроздови еликсири. Създаването на малките винарни може да се финансира със средства от програмата за развитие на селските райони, от която България може да разчита на 3,24 млрд. евро от ЕС.

Европейският съюз вече не стимулира създаването на нови насаждения с винени сортове грозде. Затова нашите стопани трябва да се ориентират към преструктуриране и конверсия на сега съществуващите лозови масиви. Това може да стане чрез обновяване на сортовете, промяна на местонахождението на лозята и подобряване на технологиите за производство на грозде и вино.

В момента в България има над 100 000 лозарски стопанства, ако един на всеки сто от тях направи собствена малка винарска изба, ще покорим Европа с нашите напитки, смятат експерти. По този начин допълнителен тласък ще получи и виненият туризъм, който има голямо бъдеще у нас, категорични са специалистите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.