1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бъдещето на ирландския политик Фил Хоган е неясно в Брюксел

Бъдещето на ирландския политик Фил Хоган е неясно в Брюксел

След сключването на договора с държавите от МЕРКОСУР доверието в досегашния агрокомисар намалява

Неясно е бъдещето на агрокомисар Фил Хоган в Брюксел. Заради договора с МЕРКОСУР той е на прицела на много свои сънародници. Допреди две седмици всичко сочеше, че Хоган ще остане член на Европейската комисия, като единствената неизвестна беше кой ресор ще получи – селското стопанство или някой друг, например търговията. След сключването на договора с държавите от МЕРКОСУР обаче доверието в досегашния агрокомисар намалява, най-вече в собствената му страна. Според ирландските медии правителството в Дъблин е на път да го изтегли от Брюксел.

В няколко ирландски вестника се цитират министри и депутати от управляващата партия, в която членува и Хоган, според които времето му като комисар "най-вероятно" няма да бъде удължено.

Заедно с търговската комисарка Сесилия Малмстрьом Фил Хоган е сред най-отговорните фактори за споразумението за свободна търговия с държавите от Южна Америка. Силни протести срещу договора има основно в Ирландия, където животновъдите се опасяват, че отстъпените на МЕРКОСУР квоти за говеждо месо ще съсипят пазара. Фермерското съсловие в страната дори призова Дъблин да не ратифицира договора.

Междувременно ирландският агроминистър Майкъл Крийд обеща да направи всичко възможно, за да попречи на амбициите на южноамериканците и да защити животновъдите. С това Крийд се изправя директно срещу Хоган, който е сред най-отявлените застъпници на споразумението.

В бъдещата Европейска комисия със сигурност няма да членуват Сесилия Малмстрьом и здравният комисар Витянис Андриукайтис, който отговаряше и за безопасността на храните. И двамата се оттеглят по собствено желание. (AgE)

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.