1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бъдещето на ОСП след 2020 г.

Бъдещето на ОСП след 2020 г.

Комисията ще направи допитване, за да събере колкото се може повече мнения

Как Общата селскостопанска политика може да бъде реформирана? Европейската комисия започва дискусията през следващата година. Това стана ясно от изказване на председателя на комисията, Жан-Клод Юнкер, при откриването на годишната конференция за бъдещето на земеделието в Европейския съюз. Форумът се откри в Брюксел.

Общата селскостопанска политика трябва да стане по-модерна и се нуждае от опростяване, заяви Юнкер в приветственото си слово към участниците в конференцията. "Знам каква трудност изпитват фермерите с бюрокрацията, затова тя трябва да се намали", изтъкна председателят на Комисията. По думите на Жан-Клод Юнкер секторът трябва да стане още по-отворен към опазването на околната среда и климата.

За да се осъществи най-важната цел на Европейската комисия – икономически растеж и нови работни места – земеделските стопанства в Съюза трябва да са конкурентоспособни и ориентирани към износа. В тази посока ще бъде променена и Общата селскостопанска политика, обеща Юнкер.

Като начало на тези реформи, Комисията ще направи допитване, за да събере колкото се може повече мнения по въпроса. След анализ на резултатите ще започне и същинската работа по промените. Еврокомисарят по земеделие, Фил Хоган поясни, че най-голямото предизвикателство пред европейското селско стопанство е сигурността на храните и справедливи доходи за фермерите, като в същото време е необходимо земеделието да се адаптира към климатичните промени и да използва отговорно природните ресурси.
Други теми, обсъждани през първия ден на конференцията, бяха устойчивото развитие на земеделието в Китай, както и структурната промяна на селското стопанство в Съединените щати като пример за успешна политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.