1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Баланс между търсенето и предлагането е целта в сектор "Месо"

Баланс между търсенето и предлагането е целта в сектор "Месо"

 

В петък, 26 ноември, се подписва дълго чаканият Меморандум за развитие и подпомагане на свиневъдството и месопреработката в България. Документът ще бъде парафиран от министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, и председателят на Съюза на свиневъдите - Галя Бъчварова и на Асоциацията на месопреработвателите - Костадин Чорбаджийски. Аграрният министър Дикме представи след церемонията по подписването на меморандума информация за производството, преработката и пазара на свинско месо в страната. 

Разбира се, свинското месо - традиционно за страната ни, е само част от договореностите за България - макар за него да няма предвидени директни плащания, в рамките на изискванията към нашите фермери и месопреработватели от страна на Европейския съюз. За повече информация относно разпределението на директните плащания в сектор "Месо" и за регламентите в този отрасъл потърсихме Преслав Гайдарски, главен експерт в Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. "Основната цел на режима в общата организация на пазара на месо е балансът между търсенето и предлагането, насърчаването на специализацията и подобряването на качеството на продуктите, както и доходите на производителите.

Фермерите вече знаят, че има отделни регламенти в общата организация на пазара за отделните видове месо, има и регламент, в който са описани общите правила за схемите за директно подпомагане", каза Преслав Гайдарски. Обхватът на общата организация на пазара на месото включва говеждо, овче и козе, свинско месо, птиче месо и яйца, албумини и мед, като за свинското, птичето и меда няма предвидени директни плащания. Разбира се, това не означава, че фермерите и преработвателите няма да имат възможност да ползват някоя от другите схеми на финансово подпомагане, пояснява г-н Гайдарски.

Като цяло директните плащания в сектор "Месо" са разпределени до 2009 г. - единно плащане на хектар, а след 2009 г. се дава възможност за обвързване на част от директните плащания с производството. Една от мерките е публична интервенция, която ще се извършва чрез разплащателната агенция и когато в продължение на две последователни седмици средната пазарна цена в поне една от страните от ЕС е под нивото на 1 560 евро за тон.

"Предвидени са възможности и за частично складиране на продукцията, като тя ще се съхранява в складове на производителите. Мярката ще се прилага, когато средната пазарна цена в Общността е и има вероятност да остане на ниво по-ниско от 103% от базисната цена", каза още Преслав Гайдарски.

Както във всеки от секторите, и в този се предвидени експортни субсидии. Те ще се изплащат на износителите по специално публикувани регламенти за точно определено месо, за точно определена дестинация. И до изчерпване на количеството.

Договореностите по глава "Земеделие" в сектор говеждо месо включват 90 343 права за специални премии за мъжки животни, 16 019 права за премии за крави с бозаещи телета, 22 191 права за премии за клане на възрастни животни и 101 542 - за телета, както и допълнителни плащания 380 172 евро. Договореностите в сектор овче месо включват 2 058 483 права за премии, а допълнителните плащания са в размер на 2 176 155 евро.
В края на разговора Преслав Гайдарски уточни, че предстои въвеждането на класификацията на кланичните трупове./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.