1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българи берат аспержите на Гърция

Българи берат аспержите на Гърция

15 eвро на ден плащат съседите за работа на полето

 

Петдесет нови сгради в две гръцки села в община Тригоно вече очакват първите берачи на аспержи от Свиленград. Сградите са специално построени за българите, а кандидатите за гурбет се молят да ги одобрят за най-ранната група от 70 човека. Те тръгват за южната ни съседка още през март.

Мераклиите да заминат са около 200 души. 15 евро на ден за работа на полето, по 2,65 на час при 6- до 8-часов работен ден, ако сте разпределени във фабрика за обработка на зеленчуците - условията са добри, уверяват кандидатите. Сред тях има хора с всякакво образование, предимно безработни. Трима у дома сме без работа, ще замина с радост, казва 55-годишната филоложка Мария Трифонова. Шест гърла ме чакат вкъщи, дано стане, надява се Анета Асенова, на 49 г.

Освен пари гръцката страна осигурява квартира и поема разходите за ток и вода. Българите трябва да заплащат сами храната си, но те се надяват да пазаруват често от родния си град. Защото община Тригоно е само на 25 км от Свиленград.

Шансът за нашенците е резултат от спогодба, подписана между кметовете Георги Илиев и Пасхалис Гуткидис като част от програмата за трансгранично сътрудничество в рамките на европейските програми за сътрудничество. Надяваме се така да намалим поне временно безработицата, която в Свиленград е 14%, обясни градоначалникът Илиев.

Три големи фирми в общината работят по прибирането на аспержите и изнасят цялата си продукция за Германия, уточни Пасхалис Гуткидис. Документите, които се изискват са стандартните за пребиваване в чужбина, обясниха от общинската администрация.

Пребиваването на берачите на аспержи в Гърция ще бъде регламентирано с т. нар. бяла карта. Нашенците ще бъдат здравно и социално осигурени. Засега обаче няма яснота колко хора ще получат легално разрешение за работа в страната. Броят им ще се определя според нуждите в процеса на беритбата.

Засетите с аспержи площи в Тригоно обаче са около 3000 дка. Зеленчуковото растение е сравнително слабо познато в България, но намира добър прием в Централна и Западна Европа. Производител на големи количества аспержи са районите на Северна Гърция, след преработка по-голямата част от продукцията се изнася.

Кметовете на Свиленград и Тригоно подготвят и нов протокол за сътрудничество в сферата на спорта. Българската страна ще предостави базата "Галакси" за подготовка на част от спортистите наолимпийските игри в Атина./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.