1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българин, живеещ в Швейцария инвестира в завод за биодизел край Полски Тръмбеш

Българин, живеещ в Швейцария инвестира в завод за биодизел край Полски Тръмбеш

 

 

Община Полски Тръмбеш влиза в акционерно дружество "Зерол" с 80 дка  земя, която е оценена по 18 000 лв./дка. Дружеството е създадено за изграждане на Завод за биодизел  в землището на с. Петко Каравелово. 80-те декара са между жп линия и първокласен път, което определя и изключително високата им цена, поясни председателката на Общинския съвет Тотка Янева.

Съветът се събра в четвъртък на извънредна сесия, за да приеме устава на "Зерол" АД, да разпредели дяловете и определи капитала на дружеството, което ще изгражда завода.

Апортната вноска на общината от 80 дка са 25% от основния капитал на съвместното акционерно дружество, останалите 75 % са на "Ейч ар мениджмънт" ЕООД ­ София. 6 млн. лв. е основният капитал. Огромната инвестиция прави един от най-богатите българи, живеещ от 55 г. в Швейцария, Койчо Белев, който също присъства на сесията.

Според проекта, изграждането на Завода за биодизел ще струва 15 млн. евро и ще продължи 2 години. Ще бъдат разкрити нови 50 работни места. Инвеститорът се е насочил към Полски Тръмбеш заради традицията тук да се засяват огромни площи със слънчоглед и дългогодишното производство на олио.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.