1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е сред 10-те най-добри страни в световния ловен елит

България е сред 10-те най-добри страни в световния ловен елит

 

България е сред 10-те най-добри страни в световния ловен елит. Със създаването на 37–те Държавни дивечовъдни станции се обхващат всички ловностопански райони в страната. Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на откриването на Международната изложба "Природа, лов, риболов" в Пловдивския панаир.

Традиционната изложба, която се провежда за 13-ти път, е мястото, където се представят специалисти и фирми, ангажирани с опазването и съхранението на природата, демонстрира се развитието на горските стопанства, като се презентират новостите в бранша, посочи министър Кабил. Той припомни, че е готов проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лова и опазването на дивеча, който скоро бе одобрен от Колегиума на МЗГ. В момента се извършва междуведомствено съгласуване на проекта, а след приемането му от Министерски съвет ще бъде подложен и на обществено обсъждане.

Министър Кабил призова медиите да апелират към обществена нетърпимост срещу паленето на стърнищата по време на пресконференцията при откриването на изложбата. Повод за призива са седемте пожара от вчера, които нанесоха щети на над 1 711 дка гори. Близо 40 хил. дка горски територии са засегнати от началото на годината заради запалени стърнища. Министър Кабил благодари на специалистите от системата на горите и от всички институции, които вчера са взели участие в осуетяването на пoжарите в страната. Той увери, че ако е необходимо ще се проведат срещи с представители на Министерство на околната среда и водите по този проблем и ще се създадат работни групи, които да работят за разрешаването му.

В изложението тази година участват 146 фирми от 16 държави, като акцентите са горскостопанска дейност, дивечовъдни и рибовъдни стопанства, дърводобивна промишленост, национални паркове и резервати.

По време на пресконференцията бе направена презентация на тема: „Ловното стопанство на България през 2006 г.”

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.