1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е удвоила размера на изплатените и договорените средства по Оперативните програми на ЕС

България е удвоила размера на изплатените и договорените средства по Оперативните програми на ЕС

Снимка:

Към края на месец април 2012 г. са платени суми в размер на 3 421 000 000 лв.

През последната година и пет месеца България отбелязва значителен ръст във финансовото изпълнение на седемте оперативни програми по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, заяви вчера, 29 май, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на публичното представяне на първата оценка на резултатите и напредъка по отношение на целите и приоритетите на Националната стратегическа референтна рамка и приноса на Оперативните програми към тях.

Към момента в режим на реално изпълнение или вече изпълнени са 75% от целия ресурс на финансовата рамка или близо 11,8 млрд. лв. Вътрешните плащания в страната са близо една четвърт от целия ресурс, а възстановените средства от Европейската комисия възлизат на 16%, без да се имат предвид авансовите плащания. 

Прегледът на текущото изпълнение по седемте оперативни програми показва, че към 30 април 2012 г. България е удвоила ръста на изплатените и на договорените средства спрямо периода до 2010 г. Към края на м. април 2012 г. са платени суми в размер на 3 421 000 000 лв., което представлява 22% от бюджета на програмите, при едва 10% в края на 2010 г. Размерът на договорените средства към същия период възлиза на 11 750 000 000 лв. или 75% от бюджета им, при 37% в края на 2010 г., което също показва удвояване на темповете на договаряне. Реалното изпълнение на сертифицираните разходи към края на миналия месец е 2 443 000 000  лв., с което декларираните разходи към Европейската комисия възлизат на 16% от бюджета на всички програми (при 6% в края на 2010 г.) и е отбелязан над 150% ръст в размера на сертифицираните разходи.

„Няма смисъл да се фокусираме само върху финансовия и материалния напредък. По-важно е да си зададем въпроса какъв е ефектът от средствата, които се изразходват. Към момента можем да отчетем, че отвъд абстракциите на плащанията и особено на данните, свързани с проценти, вече има резултати, които са видими и осезаеми от българските граждани“, заяви министър Дончев.

„Отбелязаният ръст е факт, ние се гордеем, но трябва да направим още по-добра мобилизация, защото разполагаме с още година и половина срок за договаряне на останалата една четвърт от целия ресурс и имаме близо две години и половина време за изплащане на всичко, което е договорено“.

По думите на министър Дончев се очаква до края на тази година по значителна част от програмите да бъдат договорени над 90% от предвидените бюджети. Той сподели още, че се обсъждат възможности за промяна в оперативните програми, като се отрази натрупания до момента опит и се подобрят условията и правилата, като в резултат бъде постигнато максимално усвояване на средствата. В допълнение се предвижда още през тази година да стартира използването на експертизата на международните финансови институции, което също да има пряко отражение върху повишаване темпа на ползване на средствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.