1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България губи авторитет като производител на буби и сурова коприна

България губи авторитет като производител на буби и сурова коприна

След приемането на страната ни в ЕС по линия на глава "Земеделие" ще се отпускат субсидии за бубарството и ако сега не се използва научния потенциал и не се възстанови отрасълът, добрите традиции на България ще бъдат изместени от други страни

 

България губи авторитет на външните пазари заради неясната политика в отрасъла, заяви проф. Наум Петков, директор на регионалния център за научно-приложно обслужване на земеделието за Северозападна България. След приемането на страната ни в ЕС по линия на глава "Земеделие" ще се отпускат субсидии за бубарството и ако сега не се използва научния потенциал и не се възстанови отрасълът, добрите традиции на България ще бъдат изместени от други страни. Те вече проявяват интерес към закупуване на българските хибриди от Опитната станция по бубарство във Враца, тъй като продукцията им е сред най-известните в света.

Станцията разполага в момента с 1000 кутии бубено семе, но въпреки активния сезон, няма достатъчно клиенти за него. Бубарството е рентабилен поминък, защото от една кутия се получава близо 30 кг. сурова коприна. Прогнозното търсене на ЕС за 2007 г. ще е 5000 тона, а цената ще достигне 40 долара за килограм. При липсата на интерес в България, подготвеното семе ще се продаде в чужбина. В началото на тази година най-големите потребители на пашкули и сурова коприна - русенската фирма "Дунавска коприна" и новото акционерно дружество "Българска коприна"- София са заявили, че ще създадат необходимата организация за изкупуване на пашкули, но до този момент това не е направено.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.