1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България има резерви към европейската схема за трайно изкореняване на лозя

България има резерви към европейската схема за трайно изкореняване на лозя

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е изразил позицията на България за реформата в сектор "Вино" по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Българската страна е против въвеждането на забраната за обогатяване със захароза и има резерви към схемата за трайно изкореняване на лозя. България подкрепя предложението на Европейската комисия за съкращаване на схемата за изкореняване от 5 на 3 години, както и за намаляване на площите с лозя от 10 на 8 %. Страната ни счита, че всяка държава-членка сама трябва да вземе решение по отношение на трайното изкореняване.

България изразява резерви и за прехвърлянето на средства от първи към втори стълб. ЕК е подчертала, че няма връзка между забраната за обогатяване със захароза и прехвърлянето на директните плащания към втори стълб.

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел е посочила, че има различни региони с различни потребности за подпомагане, за това ЕК предлага меню от мерки за сектор "Вино" и всяка държава може да избира най-подходящите за страната си.

По време на заседанието на ЕС по земеделие и рибарство е постигнато политическо споразумение по предложението да се измени Регламент на Съвета за финансиране на Общата селскостопанска политика. С това изменение се въвежда изискване за публикуване на информация за бенефициентите в съответствие с техните права за защита на личните им данни.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.