1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България избира своите представители в Европейския парламент

България избира своите представители в Европейския парламент

Над шест и половина милиона българи имат право да дадат гласа си днес

България избира своите представители в Европейския парламент. Над шест и половина милиона българи имат право да дадат гласа си днес, 25 май. 15 партии, 6 коалиции и 3-ма независими кандидати се борят за 17-те депутатски места, отредени за страната ни в европарламента. Изборните секции у нас отвориха в 6 часа тази сутрин. Освен в тъмната стаичка, част от избирателите в София и област Пазарджик могат да гласуват в 100 секции експеримeнтално и машинно.

За да пусне гласа си, всеки избирател е нужно да  представи документ за самоличност – лична карта или зелен паспорт за  родените  до 1931 година. Бюлетината трябва да се откъсне от кочана пред избирателя и да се постави първият печат на гърба й. Предпочитанията се отбелязват в тъмната стаичка само със знаците X и V с химикал, пишещ в синьо. Този, който има желание да преподреди листата на политическата сила, за която гласува, може да отбележи преференция. Мястото за този вид гласуване е в кръгчетата в горната дясна част на бюлетината.

От 1 до 17 са номерата, под които са записани кандидатите на съответната листа.  Според кодекса  имаме право само на едно предпочитание. Гласуването трябва да приключи до  19 часа. Ако  има опашка – документите на присъстващите се събират и те ще могат да упражнят правото си на глас,  но не по-късно от 20 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.