1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България измина дълъг път на преструктириране на сектор "Захар", заяви в Брюксел Бюрхан Абазов

България измина дълъг път на преструктириране на сектор "Захар", заяви в Брюксел Бюрхан Абазов

 

Във връзка с предстоящата реформа в сектор "Захар" България очаква еднакво третиране с 10-те нови страни членки от Петото разширяване на ЕС както по отношение на директните плащания, така и по отношение на допълнителните квоти. Това каза зам.-министър Бюрхан Абазов по време на срещата на Съвета на министрите на Европейския съюз /Земеделие и рибарство/, която се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите.

Страната ни измина дълъг път на преструктуриране на захарната индустрия, за да отговори адекватно на новите европейски изисквания. В резултат на прехода България драстично намали производството на захарно цвекло. Разбираме опасенията на най-засегнатите страни от свитото производството на суровината, каза зам.-министър Абазов. Затова позицията ни е в пълна подкрепа на пазарната реформа на режима на захар, тъй като по този начин се доближаваме до изискванията и на световния пазар, подчерта още зам.-министър Абазов.

По време на срещата са били дискутирани предложенията за регламенти на Съвета на министрите на Европейския съюз /Земеделие и рибарство/ в сектор "Захар". Те касаят общата организация на пазарите в сектора и регламент, създаващ общи правила за схеми за директна подкрепа, в рамките на Общата селскостопанска политика /ОПС/, който създава определени схеми за подпомагане на фермерите и създаване на временна схема на преструктуриране на захарната индустрия в ЕС. Стратегическите насоки за развитие на селските райони и хуманното отношение към бройлерите също са били дискутирани по време на заседанието. В него са участвали 25 министри на земеделието от Европейската общност и представители от България и Румъния като страни-наблюдателки./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.