1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България изпраща в Брюксел доклада с мерките за ликвидиране на псевдо чумата по птиците

България изпраща в Брюксел доклада с мерките за ликвидиране на псевдо чумата по птиците

 

България изпраща в Брюксел доклада за предприетите от ветеринарите мерки за ликвидиране на болестта псевдо чума по птиците. Заразата бе открита в джебелското село Ридино. Страната ни настоява Европейският съюз да отмени наложената преди Коледа забрана за износ на птици и птичи продукти.

Според ветеринарните власти изпълнени са всички действия, за да не се допусне разпространение на заболяването. Домашните птици в радиус от 10 км около огнището на болестта са ваксинирани. Взети са 1500 кръвни проби – нито една от тях не е показала наличие на Нюкясълски вирус. Не са регистрирани и нов случаи на зараза. 4200 лева са изплатени като обезщетение на собствениците на умъртвените над 360 кокошки, пуйки и гълъби.

Докладът на българските ветеринари ще бъде внесен в постоянен ветеринарен комитет към ЕС чрез мисията ни в Брюксел. Очаква се на редовното заседание на комитета на 11 януари да бъдат отменени санкциите към България. Предполага се, че забраната за износ на птици ще остане само за района на Кърджали, но там няма птицеферми, които да работят за ЕС./focus-news.net

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.