1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България може да загуби 276 млн. евро по европейски програми

България може да загуби 276 млн. евро по европейски програми

Зинаида Златанова: В момента сме в критичен период

България може да загуби 276 млн. евро по европейски програми в края на годината по изчисления към месец юли, предупреди вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в сутрешния блок на Би Ти Ви. Тя обаче увери, че се прави всичко възможно тази сума да е по-малка.

Златанова обясни, че избягва на този етап да говори с конкретни суми, защото, "това е оценка на риска, тоест това е едно бъдещо несигурно събитие". "В момента сме в толкова критичен период от изпълнението на програмите, че едно забавяне с една седмица на един акт на някаква институция, която участва в процеса, може да ни струва стотици милиони", подчерта тя.

По думите на вицепремиера конкретни данни за това колко пари са загубени ще могат да бъдат дадени едва след края на годината, но се работи за това да се загубят възможно по-малко средства. Тя допълни, че към 15 септември тази година са усвоени 35.35% от средствата.

Златанова подчерта, че работи върху оценките и част от мерките, предприети от служебното правителство и конкретно министъра за управление на евросредствата Илияна Цанова. "И до ден днешен всъщност ние работим с тези хипотези, защото те са добри", каза тя.

Три месеца преди мониторинговия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка вицепремиерът изрази умерен оптимизъм за него. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък, но все пак той оценява 18 месеца и всеки скандал или неуспешен опит за промяна ще бъде отчетен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.