1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България очаква 6.8 млрд. евро от ЕС

България очаква 6.8 млрд. евро от ЕС

 

България планира да получи в следващите седем години 6.853 млрд. евро от структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Това пише в приетата в четвъртък от правителството Национална стратегическа референтна рамка за 2007 - 2013 г. Документът ще бъде внесен за разглеждане в Брюксел в началото на следващата година.

Европарите ще се усвояват по седем програми - "Транспорт", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на конкурентоспособността на икономиката", "Административен капацитет", "Регионално развитие" и "Техническа помощ". По две от програмите - "Околна среда " и "Транспорт", българската страна трябва да осигури 20% съфинансиране, а по останалите - 15%, обясни министърът на финансите Пламен Орешарски.

Разглеждането на референтната рамка в Брюксел ще е четвъртото от пролетта досега. На два пъти документът беше връщан със забележки от ЕС. Основната критика е, че България има проблем с ясните приоритети по програмите. Първоначално оперативните програми бяха шест, но после беше добавена "Техническа помощ". Парите ще отидат за контрол над постъпващите от ЕС средства./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.