1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България първа поставя под защита грабливите птици

България първа поставя под защита грабливите птици

Допълнителен аргумент против легализиране на соколарството и лова със соколи е съществуващата реална опасност за масово нерегламентирано изземване от дивата природа на всякакви видове грабливи птици

 

В България има създадена от векове традиция в опазването на грабливите птици, като страната ни първа в Европа поставя под защита най-застрашените от тях със Закона за лова още през 1897 г. И днес всички видове грабливи птици в България са защитени със Закона за биологичното разнообразие.

Това е становището на МЗГ - Национално управление по горите, по повод постъпили искания от чуждестранни неправителствени организации /НПО/ за промяна в българското законодателство и легализиране на соколарството и лова със соколи в страната.                  

Като ненавременно и криещо опасни последици за природата определят от НУГ искането за разрешаване на лова със соколи в България. Обективните обстоятелства днес са категорично против недопускане използването на соколи по време на лов, поради следните по-важни аргументи. На първо място – това е влошеният природозащитен статус на ловния сокол, който през 2004 г. попада в категорията "застрашен" на Световния червен списък към Международния съюз за опазване на дивата природа поради драстичното намаление на популацията му.

Състоянието на ловния сокол в България е критично, като видът е практически на прага на изчезването от орнитофауната на страната, се посочва още в становището. Допълнителен аргумент против легализиране на соколарството и лова със соколи е съществуващата реална опасност за масово нерегламентирано изземване от дивата природа на всякакви видове грабливи птици. 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.