1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България получи по-висока квота за изоглюкоза

България получи по-висока квота за изоглюкоза

 

Европейският съюз разпредели квотите за производство на захар и изоглюкоза (сироп от царевица, използван като суровина в производството на кока-кола и безалкохолни напитки) между 27-те страни членки за стопанската 2007-2008 г. Поради свръхзапасите със захар тези квоти бяха намалени с 13.5%.
България запазва квотите за производство на бяла захар от цвекло (4752 т), но увеличава значително допустимите количества изоглюкоза (78 153 т), съобщи Димитър Петров, експерт в министерството на земеделието. В преговорите с Европейската комисия страната договори 56 хил. тона изоглюкоза. Новите регламенти на Евросъюза от миналата година, свързани с реформата в захарния сектор, позволиха на държавите членки да увеличат допустимите количества за производството на тази суровина. За българските производители квотата нарасна на 66 хил. тона, но с поредното разпределение Европейската комисия позволи за първите три години от присъединяването разрешените количества да нарастват с 11 хил. т годишно.

Българските производители на захар се снабдяват основно с вносна суровина нерафинирана захар, която доставят от Южна Америка. Единствено "Захарни заводи" - Горна Оряховица, имат мощности за преработка на захарно цвекло, затова и цялата реколта от него се преработва там. Квотата на страната за производство на захар от цвекло е минимална - 4752 т, и заводите не разчитат на нея. Тези количества бяха изчислени на база годишното производство на захарно цвекло за периода 2000-2003 г., когато този подсектор от земеделието беше почти замрял.

Страната успя да договори значително добри квоти за изоглюкозата, чийто основен производител в страната е "Амилум" - Разград. Капацитетът на завода е над 100 хил. тона и до три години квотата може да покрие тези възможности./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.