1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България предприе стъпки за присъединяване към Европейската конвенция за защита на животните

България предприе стъпки за присъединяване към Европейската конвенция за защита на животните

 

Министерският съвет предлага на парламента да ратифицира ревизираната Европейска конвенция за защита на животните по време на международен транспорт, подписана на 23 март 2005 г. в Страсбург.

Подписването на конвенцията е важен момент за сближаване на българското законодателство с това на Европейския съюз, тъй като това е основата, върху която са структурирани Директивите на ЕС за хуманно отношение към животните.

В документа се казва, че транспортните средства, контейнерите за транспортиране на животни и прилежащите им приспособления трябва да са проектирани, изпълнени, поддържани и използвани по начин, осигуряващ безопасността на животните по време на транспорт.

За всяко отделно пътуване трябва да има определено лице, отговарящи за транспортирането на животните, така че по всяко време от пътуването да може да се получи информация за организацията, провеждането и окончателното приключване на транспортирането.

Шофьорът може да изпълнява функциите на придружител. Придружителят трябва да е преминал специално за целта обучение или да притежава практически опит, за да може в случай на извънредна ситуация да осигури необходимите грижи за животните.

Когато очакваната продължителност на пътуването е по-голяма от осем часа, лицето, отговарящо за транспортирането на домашните нечифтокопитни животни, е длъжно да състави документ, в който конкретно да са посочени условията и реда за осъществяване на пътуването. За целта е необходимо да има писмена документация, в която се казва коя е фирмата и транспортното средство, които осъществяват превоза, вида и броя на животните, както и за коя страна се изнасят.

Бременни женски бозайници не трябва да бъдат транспортирани през оставащия най-малко 10 на сто от периода преди раждането, както и най-малко една седмица след него. Малките бозайници непосредствено след раждането също не могат да се подлагат на пътуване, пише още в документа.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.