1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България представи позиция на заседание на УК по говеждото месо към ЕК в Брюксел

България представи позиция на заседание на УК по говеждото месо към ЕК в Брюксел

 

На заседание на Управителен комитет по говеждо месо към ЕК в Брюксел България представи позиция по определени точки от дневния ред. Основната тема, която представляваше интерес за нашата страна беше свързана с Проект за кодификация (изменение и допълнение) на Регламент 2342/1992 г. за внос от трети страни на чистопородни разплодни животни от рода на едрия рогат добитък и предоставянето на възстановявания при износа на чистопородни животни от рода на говедата.

Проектът на регламента разяснява изискванията, на които трябва да отговарят чистопородни разплодни животни за определяне на такси при вноса и субсидии за експорт на чистопородни разплодни животни. За такива се считат само женски животни на възраст до 6 години. Предоставянето на такъв вид субсидии се извършва при спазване на митнически формалности, като трябва да бъдат представени следните документи: Сертификат за родословие (Зоотехнически сертификат); Здравен сертификат от Ветеринарните власти на ЕС по образец на третата страна на местоназначение (Ветеринарномедицински сертификат)

Редът и условията за внос на чистопородни животни е регламентиран в Закона за животновъдството чл.43 и чл.44а., адаптиран с Директива 28/94 на ЕК за внос на чистопородни разплодни животни. В предложения от комисията текст са включени изменения на четири регламента. Очаква се това да повлияе в положителна насока при търговията с чистопородни разплодни животни в България. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.