1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България приветства създаването на системата на ЕС за предотвратяване, възпрепятстване и елиминиране на нелегалния риболов

България приветства създаването на системата на ЕС за предотвратяване, възпрепятстване и елиминиране на нелегалния риболов

Страната ни счита, че такава система би очертала ясно правилата и процедурите по веригата улов - преработвателна промишленост - краен потребител

 

България подкрепя инициативата за създаване на единна система на общността за предотвратяване, възпрепятстване и елиминиране на нелегалния, недокладван и нерегулиран риболов. Това заяви вчера министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се провежда в Люксембург.

Страната ни счита, че такава система би очертала ясно правилата и процедурите по веригата улов - преработвателна промишленост - краен потребител, както и ще защити икономическите интереси на общността и тези на потребителите. Създаването на такава система е важна стъпка за изпълнение на една от основните цели на европейското рибарство - опазването на морската екосистема от отрицателното въздействие на нелегалните и нерегулирани риболовни практики.

България отчита необходимостта от съхранението и поддържането на стабилно ниво на запасите от атлантическа треска в Балтийско море и в тази връзка подкрепя предложението за регламент на Съвета за адаптиране на квотите за улов на атлантическа треска, които се предоставят на Полша в Балтийско море от 2008 до 2011 година. Страната ни подкрепя мерките за възстановяването на този застрашен вид риба и съответно приемането на Предложението за регламент на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 423/2004 по отношение на възстановяването на запасите от атлантическа треска.

По-късно днес ще бъдат обсъдени и мерките на общността за възстановяване на червения тон, които България подкрепя, имайки предвид високата степен на застрашеност на вида и необходимостта от незабавни мерки за неговото съхранение и възстановяване.

В дискусиите, които предстоят, българската страна ще декларирала и подкрепа на мерките за опростяване на Общата политика по рибарство, заложени в Плана за действие за опростяване и подобряване на Общата рибарска политика за периода 2006-2008 г. Мерките биха гарантирали постигане на целите на общностната политика по рибарство и ще намалят до минимум затрудненията на представителите на сектора и на националните администрации. 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.