1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България с втория най-нисък дефицит в ЕС

България с втория най-нисък дефицит в ЕС

Средната стойност на дълга в Евросъюза е 80%, а в страни като Гърция и Италия той надхвърля 100 процента

България е втора сред страните с най-нисък дълг в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат за дълга и дефицита в страните членки към края на 2010 г. Задлъжнялостта на страната ни е 16.2 на сто от Брутния вътрешен продукт, като с по-ниски показатели - 6.6 на сто, е само Естония. Средната стойност на дълга в Евросъюза е 80%, а в страни като Гърция и Италия той надхвърля 100 процента.

През миналата година бюджетният дефицит на България е спаднал от 4.7 до 3.2 на сто, което е шести резултат в Евросъюза. Средният дефицит в общността е 6.4 процента, като само Естония е регистрирала лек излишък, а Швеция единствена е постигнала балансиран бюджет.

С по-добри показатели от нас в тази област са още Дания, Люксембург и Финландия. Най-висок дефицит е регистриран в Ирландия - над 32 процента, и в Гърция и Великобритания той е над 10 на сто.

От Евростат отчитат лек спад на средния дефицит и в Еврозоната, и в Европейския съюз като цяло през 2010 г., което според експертите е знак за постепенно преодоляване на негативните ефекти от икономическата криза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.