1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България се включи с над 35 града в Европейската седмица на мобилността

България се включи с над 35 града в Европейската седмица на мобилността

Тя преминава под мотото: “Пътувай разумно, живей по-добре”

Над 35 български града са регистрирани на официалната интернет страница на Европейската комисия за участие в Европейска седмица на мобилността от 16 до 22 септември 2010 г. и Европейския ден без автомобили на 22 септември.

На 22 септември министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще поздрави присъединилите се градове и ще даде старта на велошествие в центъра на София, което се провежда с идеята да се популяризира посланията на европейската седмица.

Значителното повишаване на автомобилния трафик в европейските градове през последните години предизвика остри обществени реакции срещу шума, замърсяването на въздуха и задръстванията, предизвикани от него. Най-неблагоприятни са последиците за по-уязвимите обществени групи – децата и възрастните хора. Въздействието на околната среда върху здравето е въпрос от първостепенно значение за европейските граждани. Според наскоро проведено проучване, близо 90 % от тях проявяват загриженост за потенциалните ефекти на градската околна среда върху човешкото здраве.

Тази година Европейската седмица на мобилността преминава под мотото: “Пътувай разумно, живей по-добре”. Тя цели да насърчи местните власти да предприемат мерки, а обществеността да следва модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и да са насочени към подобряване на качеството на живот в градовете, а именно: намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, на шумовото замърсяване, катастрофите, произшествията и задръстванията.

Повече информация за инициативите на национално и международно ниво, свързани с Европейската седмица на мобилността можете да намерите на специалното ниво на интернет страницата на МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.