1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще получава до 80% от субсидиите за селските райони

България ще получава до 80% от субсидиите за селските райони

В преговорите по глава "Земеделие" България договори през първите две години плащанията за земеделие или животновъдство в селските райони да надхвърлят 1 млрд. евро.

 

"България и Румъния може да ползват до 80 на сто от средствата на европейския фонд, който ще подпомага развитието на селските райони. Общото финансиране на Европейския съюз (ЕС) за периода 2007 - 2013 г. се очаква да надхвърли 75 млрд. евро." Това съобщи Жозе Мануел Соуза Ува, шеф на дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Еврокомисията на конференция за новата политика на ЕС в областта на тези райони.

В преговорите по глава "Земеделие" България договори през първите две години плащанията за земеделие или животновъдство в селските райони да надхвърлят 1 млрд. евро. Близо 78 на сто от заетите в селското стопанство са в селските райони, съобщи земеделският министър Нихат Кабил. Целта на финансирането е разнообразяване на икономическите дейности в изостаналите региони, въвеждане на нови технологии, премахване на безработицата и достигане на по-висок стандарт. Когато българските преговарящи договориха плащанията за селските райони, Евросъюзът финансираше своите селски райони от два фонда. Тази схема се опростява и плащанията ще стават от един фонд, а контролът и мениджмънтът ще се извършват от една вместо от три институции, както досега, поясниха евроекспертите.

Подпомагането става в четири направления - повишаване на конкурентността на отрасъла, управлението на земята, общо развитие на селските райони и създаване на лидерските групи за публично-частно партньорство. Всичките инвестиции във фирми, горски стопанства и преработвателни предприятия за проучване на пазара или за създаване на горска инфраструктура се включват към направление конкурентоспособност. Фермерите могат да увеличат доходите си чрез модернизация на стопанствата, да повишат хигиената при отглеждането на животните и други. По тези програми финансирането от европейския фонд ще бъде от 15 до 75 на сто. Между 25 и 80 на сто ще бъде съфинансирането по мярката за управлението на земята. По нея ще се подпомагат екологични агропроекти, залесяване, ползването на ливади и гори, които влизат в рамките на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Към общото развитие на селските райони се отнасят възстановяването и развитието на селата, професионалното обучение, насърчаването на туристическите дейности и други.

Бъдещата разплащателна агенция на България ще извършва освен директните плащания на земеделските производители и тези, които се предвиждат за селските райони. Вече е готова методологията, по която агенцията ще извършва плащанията, поясни Владимир Карамишев, зам. изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". До средата на следващата година се очаква да се определят и офисите на бъдещата агенция, които ще действат в цялата страна./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.