1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще получи 1,6 милиарда евро от фондовете на ЕС за подобряване на транспортните връзки

България ще получи 1,6 милиарда евро от фондовете на ЕС за подобряване на транспортните връзки

Програмата е насочена към развитието на Трансевропейската транспортна мрежа по отношение на железопътната и пътната инфраструктура

Европейската комисия прие оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014—2020 г. в размер на почти 1,9 милиарда евро, от които 1,6 милиарда евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд, а останалата част – от държавно финансиране.

Европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу приветства приемането на програмата и заяви: „Този инвестиционен пакет несъмнено ще допринесе за развитието на една интегрирана и устойчива транспортна система в България. Изграждането на нова инфраструктура ще стимулира българската икономика в период на нисък растеж. В дългосрочен план по-добрите транспортни връзки ще създадат нови бизнес възможности и ще намалят разходите за превоз на стоки.“

Програмата е насочена към развитието на Трансевропейската транспортна мрежа по отношение на железопътната (нови и модернизирани железопътни линии с дължина 190 км) и пътната инфраструктура (изграждане на магистрала с дължина 62 км) и има за цел транспортът в България да стане по-безопасен и по-устойчив.

Голяма част от железопътните линии София—Септември и Пловдив—Бургас ще бъде реконструирана/модернизирана.

Повечето инвестиции за пътни проекти са предвидени за завършването на автомагистрала „Струма“, която е от ключово значение за връзката между София и Солун, Гърция, като част от общоевропейския коридор Германия—Гърция.

Освен това реконструкцията/модернизирането на основни железопътни гари ще способства за ефективност на интермодалния транспорт. Удължаването на мрежата на софийското метро ще осигури на гражданите безопасен, бърз и екологичен транспорт, както и директни връзки до международното летище, централната гара и редица  трамвайни и автобусни линии. 

Приоритети за финансиране

Програмите ще се реализират в пет приоритетни области:
◾TEN-T - Железопътна инфраструктура > €673 345 449
◾TEN-T - Пътна инфраструктура (магистрали) > €673 345 449
◾Интермодални транспортни услуги и устойчив градски транспорт, напр. софийско метро. > €425 058 824
◾Системи и услуги за управление на транспорта €68 170 108
◾Техническа помощ €47 667 431

Очаквани резултати
◾Модернизирана/реконструирана железопътни линии с дължина 190 км
◾Изграждане на магистрала с дължина 62 км
◾По-добри условия за плаване по река Дунав
◾По-безопасен транспорт (железопътен, воден и въздушен)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.