1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще получи 56 519 598 евро безвъзмездна финансова помощ по програма САПАРД за 2003 г.

България ще получи 56 519 598 евро безвъзмездна финансова помощ по програма САПАРД за 2003 г.

Това е с 386 059 евро повече от очакваното, съобщиха от правителствената информационна служба

 

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумение между Комисията на Европейските общности и България по програма САПАРД, изменящо годишните финансови споразумения за периода 2000-2003 г. и Многогодишното финансово споразумение.

С утвърждаването на споразумението се увеличава безвъзмездната финансова помощ, предоставена от Европейската общност на страната ни за 2003 г. по програма САПАРД. Нейният размер ще бъде повишен от 56 133 539 евро на 56 519 598 евро. Това е с 386 059 евро повече от очакваното, съобщиха от правителствената информационна служба.

Многогодишното финансово споразумение определя техническата, законовата и административната рамка за изпълнение на програма САПАРД в България. Годишните финансови споразумения се подписват всяка година и са единствените инструменти, които определят поемането на финансовото задължение от Европейската общност към страната ни.

Към ангажиментите на ЕС, поети с Годишните финансови споразумения, съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони, България осигурява съфинансиране на програмата, като в общия случай то е в размер на 25% от общите публични разходи.
Програма САПАРАД е един от предприсъединителните инструменти на ЕС, който цели приобщаване на българската селскостопанска политика към Общата селскостопанска политика на ЕС и трайното решаване на приоритетни проблеми в областта на земеделието и развитието на селските райони. В момента България е сключила финансови споразумения на обща стойност над 219 млн. евро.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.