1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще разреши генните опити с животни

България ще разреши генните опити с животни

Директорът на Агробиоинститута Атанас Атанасов отново настоя да отпадне забраната за лабораторни опити с маслодайната роза, тютюна и лозата

 

Почти пред финала на окончателното приемане на Закона за генетично модифицираните организми депутати ще добавят още един текст, който да разреши лабораторни изследвания и с животни.

Пускането им в природата обаче ще бъде забранено, заяви председателят на комисията по околна среда Джевдет Чакъров. На извънредна среща в парламента в петък той и депутатът от "Новото време" Недялко Калъчев са информирали директори на научни институти за решението на комисията.

Депутатите склонили да добавят текстовете по настояване на научната общност и след оспорваните дебати в парламента преди два дни. Мотивите "за" генните опити с животни са свързани с развитието на генетиката и въздействието й върху други науки, обясни Чакъров. Ректорът на Медицинския университет проф. Владимир Овчаров добави, че благодарение на генетичните опити с животни хората живеят 21 години повече.

Директорът на Агробиоинститута Атанас Атанасов отново настоя да отпадне забраната за лабораторни опити с маслодайната роза, тютюна и лозата. Ветото беше наложено по настояване на екоорганизации и земеделски производители, противници на разпространението на генетично модифицираните организми в природата. Въпреки че учените настояват само за опити с тези растения, еколозите са категорични, че България трябва да защити традиционните растения, с които е известна по света.

В световен мащаб битката между защитниците и противниците на генетичните опити продължава, без да е ясно какъв ще бъде ефектът от тях след години. Засега българските депутати не приемат предложението за опити със стратегическите за страната растения.

Всяко нарушение на забраната за отглеждане в природата на генните растения или овощни култури ще се наказва с глоба от 1 млн. лв., реши парламентът при второто четене на закона.

Подобна санкция се предвижда и при засаждане на такива семена. Максималната санкция от 1 млн. лв. заплашва и компании, които нарушават ветото за освобождаване на растенията в околната среда или пък на пазара се продават семена с антибиотична резистентност, както и на ГМО, за които е издаден отказ в ЕС./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.