1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще се застъпи за опростяване на Общата селскостопанска политика

България ще се застъпи за опростяване на Общата селскостопанска политика

 

От 16 до 18 септември в Порто, Португалия, ще се проведе неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. Правителството вчера одобри българската позиция по поставените за дискусия теми.

Те са свързани със значението и приноса на земеделския и хранителния сектор за устойчивото развитие на селските райони, формите за подкрепа на производствените условия и конкурентоспособност на селските райони, както и бъдещите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика.

Според българската позиция прякото подпомагане на земеделието трябва да бъде ясно обвързано с опазване на околната среда, здравеопазването на хората и животните и всички услуги, които земеделският стопанин се очаква да извършва наред с осигуряване на прехраната на населението.

България ще се застъпи и за по-нататъшно опростяване на Общата селскостопанска политика – намаляването на бюрокрацията ще облекчи работата на земеделския стопанин и администрацията.

Като елемент за опростяването на ОСП ние възприемаме оптимизирането на контрола, без това да означава компромис с необходимия контрол върху изразходването на средства.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.