1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането й на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация водена от министър-председателя Бойко Борисов в гр. Техеран, Иран.

По време на разговора Десислава Танева посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас. Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. „Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, каза още министър Танева. Тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с  най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

„Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието“, каза министър Танева. „Това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, които за последните три години бележи постоянен ръст“, заяви българският министър. През 2013 година той е бил в размер на 3.139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност  е повече от 52  млн. щатски долара.

От своя страна Махмуд Ходжати отбеляза, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в сектор „Земеделие”. „За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. „В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество“ каза още той.
По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за обмен на научен опит и  изследвания.
Министър Танева отправи покана към иранския си колега да посети България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.