1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България трябва да даде 9 милиарда евро за екология

България трябва да даде 9 милиарда евро за екология

 

България трябва да даде за екология 9 милиарда евро до 2013 година, каза в понеделник председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Георги Божинов, при откриването на международен семинар "Европейското законодателство в областта на качеството на атмосферния въздух". Той поясни, че средствата ще бъдат осигурени от европейските фондове, държавния бюджет и донори. "За неизпълнени ангажименти се плащат средства на ЕС, вместо да се получават", посочи Божинов.

По неговите думи България е синхронизирала законодателството си с това на ЕС в областта на околната среда, но предстои най-трудното - прилагането на принципа за комплексно предотвратяване на замърсяването. Страната ни е поела ангажимент до 2013 г. 13 на сто от електроенергията да се произвежда от възобновяеми източници, отбеляза Георги Божинов.

Според браншовите камари обаче поетите от България ангажименти по отношение на опазването на околната среда са непосилни за българските предприятия, защото съществуващите технологии и инсталации не могат да позволят постигането на параметрите за емисии вредни вещества./evropa.dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.