1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България участва за 34-ти пореден път на Световното туристическо изложение в Лондон

България участва за 34-ти пореден път на Световното туристическо изложение в Лондон

Оптимистични са данните за ръста на туристическата индустрия у нас

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев даде начало на българското представяне на Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. Той поздрави всички туристически компании и организации, които участват в изложението заедно с Министерството на икономиката и енергетиката, и им пожела успешно да представим страната ни и богатството на туристическите продукти, които тя предлага.

Най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение World Travel Market започна вчера и ще продължи до 6 ноември в изложбени център ExCel. България участва в Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон за 34-ти пореден път. Тази година страната ни се представя с национален щанд на площ от 295 кв. м. със слогана Bulgaria - A discovery to share. Съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката на щанда участват и 35 туристически фирми  и общински администрации от страната. Освен на традиционните туристически продукти в рамките на изложението ще се акцентира и върху културните, балнео, спа и уелнес възможности на България като туристическа дестинация.

Повишен интерес към българския туризъм сочат последните данни на националната статистика, според които за периода януари-септември 2014 г. страната ни е посетена от 6,5% повече чуждестранни граждани, или 6,25 млн. души (без транзитно преминалите) спрямо същия период за миналата година. Оптимистичните данни за възходящия тренд на българския туризъм се потвърждават и от Българската народна банка. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс на страната за периода януари-август тази година възлизат на 2,353 млрд. евро, което е с 4,1 % повече в сравнение със същия период на 2013 година.

Изключително позитивна тенденция за бранша е, че на българския пазар има съществено увеличение на туристи от страни, които са привлечени от културно-историческия туризъм и балнео туризма, предлагани от България. Става въпрос за Австрия, където има увеличение на туристите от 40%, Белгия - 28%, Испания - 16%, Нидерландия - 9%,САЩ - 13%, Франция - 7,5 % и Швейцария - 33,5%.

В интервю за Travel Channel и Българското национално радио бяха изтъкнати възможностите на България в сферата на културния и приключенския, спа, балнео и уелнес туризма. Заместник-министърът с ресор туризъм представи страната ни и на официална вечеря, организирана от CNN, която се състоя ден преди старта на туристическото изложение World  Travel Market.

Още в първия ден на международната борса българският щанд бе високо оценен и привлече интереса на голям брой гости от близки и далечни държави. За посетителите бе организирана анимационна програма, представяща дърворезбарско ателие, което ще бъде достъпно през всички дни на световното туристическо изложение. Гостите на WorldTravel Market от цял свят имат възможност да дегустират качествени български вина, представени от сомелиер. В последния ден посетителите на туристическото изложение ще могат да се насладят на изпълнения на български народен танц от фолклорен състав в традиционните за страната ни носии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.