1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България взе участие в срещата на Вишеградската четворка

България взе участие в срещата на Вишеградската четворка

Снимка:

Целта на срещата бе да се разменят мненията на държавите за бъдещето на ОСП след 2013 година

България участва в среща на Вишеградската четворка B4 на министрите на земеделието от Чехия, Унгария, Полша и Словакия. В срещата бяха поканени и България, Румъния и Словения. Българската държава бе представена от началника на кабината на министъра на земеделието и храните Николай Пенков. Форумът се проведе във Вишеград, Унгария от 24 до 25 юни 2010 г.

Целта на срещата бе да се разменят мненията на държавите за бъдещето на Общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2013 г.

Осем са основните въпроси, по които страните постигнаха съгласие.Силна ОСП след 2013 г. основана на принципите на солидарност особено по отношение на размера на финансовото подпомагане и еднаквост при третиране и условията на всички държави членки. Запазване на два стълба на ОСП при запазване най-малко на настоящето ниво на бюджетното финансиране. Директните плащания трябва да останат важен инструмент на ОСП, както за подкрепа и стабилизиране на земеделските доходи, така и за предоставяне на обществото на публични блага. Премахване на историческия подход и на настоящата несправедливост  при критериите за разпределение на подкрепата. Фокусът на ОСП трябва да бъде насочен също към безопасността на храните, опазването на околната среда, съобразяване с климатичните промени, по-разумно и ефективно използване на водните ресурси, запазване на биоразнообразието и на земеделския потенциал. Тези аспекти трябва да бъдат съчетани с поддържането на висока конкурентност на европейския хранителен модел.

Средствата по втори стълб за развитие на селските райони трябва да бъдат използвани за изграждане на селските райони, където хората ще могат да живеят и работят. Целта е да се създадат работни места, да се подкрепи възможността за самонаемане, развитие на селски туризъм и улесняване достъпа до пазара на специфични месни продукти. Опростяване на ОСП и прозрачност на регулаторната рамка, лесно достъпна и разбираема за земеделските производители, без това да доведе до намаляване на ефективността на прилагането на ОСП.

Държавите участници в срещата се обединиха около мнението за продължаване на правните ограничения при покупка на земеделска земя като важен елемент от реализацията на целите на техните национални земеделски политики.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.