1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България взема още 4 млрд. евро от ЕС по оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда"

България взема още 4 млрд. евро от ЕС по оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда"

Еврокомисията стрикгно ще следи да не се злоупотребява със средствата

 

Еврокомисията подписа с България вчера съгласие за оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда", възлизащи на близо 4 млрд. евро за периода 2007-2013 г., но с изричното предупреждение, че ще следи да не се злоупотребява. Еврокомисарката за регионалната политика Данута Хюбнер напомни пред български журналисти в Брюксел, че контролът на средствата ще бъде стриктен и двустепенен - на българското финансово министерство и на Европейската сметна палата, - като плащанията могат да бъдат спрени във всеки момент.

Тя сложи подписа си под споразумението заедно с министъра на транспорта Петър Мутафчиев и министъра на екологията Джевдет Чакъров. Двете програми ще поемат около 40% от средствата, предвидени за всичките седем оперативни програми (6.7 млрд. евро) плюс земеделските помощи от 2.6 млрд. евро.

"Слабостите на България в усвояване на средствата са на местно ниво и трябва да се работи усилено за подобряване капацитета на администрацията ви - каза Данута Хюбнер.- Спазването на закона е култура, която страната ви вече е научила в предприсъединителния период", добави тя.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.